VISKAS APIE ORCHIDĖJAS -FALENOPSIUS


Falenopsis (lot. Phalaenopsis)– tai gegužraibinių šeimos didžiąja dalimi epifitinės orchidėjos. Gentis aprašyta dar 1826 m. dr. C.L.Blume Javos saloje. Dėl žiedų panašumo į drugelį, orchidėja gavo phalaenopsio pavadinimą: „Phalaen[a]-like” kas pažodžiui išvertus reiškia „panašus į drugelį“. Gamtoje natūraliai orchidėjos auga plačioje zonoje nuo pietinėje Azijos dalyje esančių Himalajų kalnų iki šiaurinės Australijos dalies.

Falenopsių šiai dienai suskaičiuojamos 63 rūšys bei 7 natūraliai gamtoje rasti pirminiai hibridai, o išvestiniai, kurių tėvus atrinkti neretu atveju iššūkis, skaičiuojami dešimtinis tūkstančių. Tai – orchidėja (dažniausiai – falenopsio hibridas), kurią paprasta nusipirkti Lietuvos ir viso pasaulio parduotuvėse. Kai kurie rūšiniai falenopsiai yra itin reiklios aplinkos sąlygoms, tačiau išvestus hibridus drąsiai galima vadinti vienomis iš nereikliausių, nedaug priežiūros reikalaujančių orchidėjų jų šeimoje. Įprasta girdėti, kad daugelis pradedančiųjų žengti orchidėjų pasaulio pažinimo link, pažintį pradėjo nuo parduotuvėje pirkto falenopsio hibrido.

Pagrindinės orchidėjos – drugelio populiarumo priežastys, be jau minėtų,  yra platus žiedų spalvų, raštų spektras, pakankamai ilgas žydėjimo laikotarpis, dažnu atveju – gausus žiedynas, galimybė per metus žydėti kelis kartus ar du trečdalius metų nepertraukiamai ir spartus augimas lyginant su kitomis orchidėjų rūšimis.
Falenopsio hibridai yra išvesti iš rūšinių orchidėjų, natūraliai augančių Azijos, Australijos žemynuose šiltomis sąlygomis ūksminguose miškuose, kur apšvietimas – minimalus. Pagrindinės falenopsio hibrido savybės: žydėjimo laikas, žiedų gausa, augalo dydis ir kita, yra užkoduotos genuose, kurie paveldimi iš „tėvų“ – orchidėjų, iš kurių buvo išvestas hibridas.
Daugumos rūšinių orchidėjų žiedai nėra nedideli, o spalvos – ne tokios ryškios ir įvairios kaip hibridų. Tad spalvų ir žiedų įvairovę, jų dydį galima laikyti hibridinio falenopsio privalumais.

Norint nusipirkti falenopsio hibridą, svarbu atsakingai išsirinkti pardavimo vietą – geriau pirkti gausesnę orchidėjų pasiūlą turinčioje prekybos vietoje. Taip bus paprasčiau palyginti orchidėjos išvaizdą, šaknų bei lapų būklę, išsirinkti labiausiai patinkančią žiedų spalvą.
Idealu, jei yra žinoma, kad falenopsiai į parduotuvę atvežti neseniai – didesnė tikimybė nusipirkti sveiką, stiprų augalą.

Patariama pirmiausia išsirinkti patinkančią spalvą ir tuomet ieškoti didžiausią sveikų šaknų kiekį turinčios orchidėjos. Dažnu atveju falenopsiai būna pasodinti į permatomus vazonėlius, tad patikrinti šaknų būklę nėra sunku: jos turi būti nuo šviesiai pilkos spalvos (sausa šaknis) iki tamsiai žalios (neseniai laistyto augalo šaknis). Rudos, sudžiūvusios šaknys – silpno, sergančio, pūvančio augalo požymis. Taip pat negerai, jei per vazonėlio sieneles šaknų nematyti visiškai arba vazonėlyje matomas pelėsis.

Įvertinus šaknis, taip pat svarbu apžiūrėti augalo lapus – jie turi būti vienodai žali, tvirti, be dėmių, skylių, pūslelių ar iškilimų. Įdėmiai reikėtų apžiūrėti apatinę lapo pusę, kurioje paprasčiau aptikti kenkėjų pėdsakus. Kartais pasitaiko, kad lapas turi mechaninį pažeidimą (įpjautas, nulūžęs ar kiaurinę skylę turintis lapas) – tokią orchidėją pirkti nepavojinga.

Jei yra galimybė rinktis, geriau pirkti nelaistytą augalą. Jei jis ką tik palietas, verta patikrinti, ar skrotelėje (prie pat lapo pagrindo) nėra vandens. Parduotuvėse neretai gana vėsu, o nuo laistymo prie lapų pagrindo likęs vanduo gali sukelti puvinį.

Jeigu orchidėja įsigyjama šaltuoju metų laiku, būtina pasirūpinti jos saugiu gabenimu iki automobilio bei namų: pridengti šaliku, skara, įpakuoti į porą maišelių ar kartoninę dėžę. Nepridengus augalo, jis gali nušalti arba numesti visus pumpurus.

Nevertėtų nusiminti, jei namo parsineštas falenopsis savaitės laikotarpyje nudžiovins bei numes apatinį lapą, nuvys bei nukris pumpurai ar nudžius visas žiedstiebis. Kiekvienas augalas reaguoja į aplinkos pokyčius, tai – normalu.

Nusipirkus orchidėją, reikia išrinkti tinkamą vietą jai namuose. Nepatartina statyti ten, kur augalas gautų daug tiesioginių saulės spindulių, pvz., ant pietinės palangės. Idealiai tiks rytinė arba vakarinė palangės. Neblogai auga ir šiaurinėje pusėje. Įprastame bute be papildomo augalų apšvietimo augalas turėtų stovėti ne toliau nei metro atstumu nuo natūralios šviesos šaltinio.

Falenopsiai pakankamai jautrūs oro taršai, todėl nepatariama auginti patalpose, kur yra dujinė viryklė, dujiniai šildytuvai.

Šiomis dienomis populiaru vasarą kambarinius augalus išnešti į lauką, tačiau falenopsių lauke laikyti nerekomenduojama. Išimtis – šiltnamis. Vasarą, kai labai karšta, orchidėją galima palikti nakčiai prie praverto lango. Nakties temperatūra neturėtų nukristi žemiau 16 – 18 laipsnių.

Natūraliai orchidėja – drugelis auga beveik visiškame šešėlyje (80 – 90 procentų paros laiko neapšviečiamas saulės), todėl hibridinis falenopsis nėra itin reiklus apšvietimui, tačiau mėgsta šviesią vietą, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Jeigu nėra kitos palangės, tik pietinė, šiltuoju metų laiku reikėtų pasirūpinti uždanga. Tinkamiausia palangė – rytinė. Vakarinė tinka tuo atveju, jei augalas tiesioginės saulės gauna tik vėlyvą popietę. Žiemą augalas gerai jausis ir ant pietinės palangės – gaus pakankamai šviesos.

Falenopsis gali augti patalpoje, apšviečiamoje tik dirbtinės šviesos (pvz., flora lempos), tačiau nepalyginamai geriau auginti natūralioje šviesoje. Jei apšvietimas tinkamas, lapai gali būti vidutiniškai žali, žali su vos gelsvu atspalviu. Tamsiai žali lapai rodo, kad apšvietimo orchidėja gauna per mažai, šviesiai žali, geltoni – per daug.

Phalaenopsis – šilumą mėgstanti orchidėja. Minimali galima temperatūra 15 laipsnių naktį, maksimali – 35 laipsniai dieną. Aktyvaus augimo metu falenopsiui tinkamiausi 21 – 25 laipsniai. Orchidėjai svarbu dienos/nakties temperatūrų skirtumas, kas skatina žiedyno formavimąsi. Minimalus – 4 – 6 laipsniai. Esant aukštesnei nei 30 laipsnių temperatūrai, augalo augimas sulėtėja arba sustoja.

Falenopsis gali prisitaikyti prie įvairaus aplinkos drėgnio lygio: minimalus 30 – 40 procentų, idealus 50 – 80 procentų. Jei nėra galimybės drėgnį išmatuoti, augalo lapai, orinės šaknys yra puikus indikatorius. Jeigu orinės šaknys džiūsta, lapai glemba – augalui trūksta drėgmės.

Ypač drėgmės trūkumas juntamas prasidėjus šildymo sezonui, todėl vertėtų pasirūpinti drėgmės palaikymo loveliais (geriausia į lovelį įpilti vandens, pripilti keramzito ir ant jo statyti orchidėją. Vazonėlio dugnas neturi liestis su vandeniu). Svarbu, kad iki vakaro falenopsis pradžiūtų ir nakčiai ant lapų neliktų vandens.
Esant sausam aplinkos orui, falenopsio išorines šaknis galima apdėlioti kiminais, kurie turėtų būti nuolat drėgni, bet ne šlapi. Naktį aplinkos drėgmė pageidautina šiek tiek mažesnė nei dieną. Taip lengviau išvengti bakterinių ligų bei puvinio.

Aplinkos drėgmė, oro temperatūra, laistymas bei vėdinimas yra tarpusavyje susiję: kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo greičiau orchidėja išdžiūna, todėl dažniau reikia laistyti – neleisti perdžiūti. Taip pat esant aukštesnei temperatūrai reikalinga didesnė aplinkos drėgmė. Saugant augalą nuo puvinio (dėl didesnės drėgmės), reikėtų dažniau vėdinti patalpas, tačiau itin svarbu įvertinti temperatūrą už lango, ypač staigaus atvėsimo bei žiemos laikotarpiu: vėdinant namus augalas neturėtų gauti tiesioginės vėsos pro atidarytą langą tiek žvarbų vėjuotą rudenį, tiek esant minusinei temperatūrai.

MITAI (aut. Ernesta Barkauskė):

  1. orchidėjos yra parazitiniai augalai. Tai ne tiesa – epifitiniai falenopsiai atramai naudoja kitų augalų, medžių kamienus, šakas, lijanas, tačiau tai tarnauja kaip atrama – vieta, kur orchidėja tvirtinasi be jokios žalos savo draugiškam kaimynui.
  2. falenopsiams patinka ledukai substarto paviršiuje. Netiesa, falenopsiai ir jų hibridai yra tropinio ir subtropinio klimato augalai. Natūraliose savo augimvietėse orhidėjos neturi jokio kontakto su ledu ar šalčiu. Nors ši teorija gaji, tačiau yra žalinga augalui.
  3. karšto – šalto dušo terapija paskatina žydėjimą. Netiesa. Nors kartkartėmis nuplauti dulkes dušo pagalba naudinga, tačiau vanduo turėtų būti maloniai drungnas, o tokios procedūros atliekamos pirmoje dienos pusėje ir esant puikiam vėdinimui. Kontrastingas dušas augalui sukelia stresą tuo silpnindamas natūralų atsparumą ligoms ir kenkėjams.
  4. žalios mėsos ar kitų maisto produktų užpilas pamaitiną orchidėją. Netiesa. Dažnai tokie užpilai tik paskatina kenkėjų arba muselių, kirminų atsiradimą substrate. Jei norite pamaloninti savo falenopsį ar bet kurią kitą orchidėją maistinėmis medžiagomis – naudokite trąšas. Šiandien jų pasirinkimas ypač gausus ir pritaikytas įvairiems poreikiams.
  5. falenopsiai gali augti patalpoje be langų arba toli nuo lango. Iš esmės šis teiginys nėra teisingas. Visiems augalams reikalinga šviesa, kad galėtų vykdyti fotosintezę ir nors falenopsiai nėra itin reiklūs šviesai, tačiau dažnas iš mūsų negali itin dideliais langais su galybe saulės šviesos, mūsų – Lietuvos klimato zona nėra dėkinga saulėtomis dienomis, todėl dažniausiai geriausių rezultatų ir gausaus žydėjimo pasiekiame augindami falenopsius ant palangės.
  6. orchidėjoms būtinas permatomas vazonėlis, kad šaknys gautų šviesos. Netiesa. Savo šaknimis orchidėjos vykdo taip mažai fotosintezės, kad iš esmės, tai neturi didelės reikšmės. Permatomas vazonėlis yra pagalba augintojui, stebėdami šaknų būklę, jų spalvos pokyčius galime nesudėtingai identifikuoti problemas ar koreguoti laistymo režimą.
  7. ryškiai mėlynos, rožinės, salotinės spalvos falenopsių žiedai yra natūralūs. Netiesa. Natūraliai šių orchidėjų žiedų spalvos spektras yra tikrai didžiulis, tačiau itin ryškios sintetinės spalvos (dažai suleidžiami į besiformuojantį žiedynstiebį) yra tik komercinis triukas traukiantis pirkėjų akį. Labai tikėtina, kad kitą kartą toks augalas pražys baltais žiedais.
  8. vienažiedžiai – didžiažiedžiai „Singolo“ falenopsiai visada žydės vienu dideliu žiedu. Deja, tai dar vienas komercinis triukas. Kad išgautų tokį efektą, augintojai stimuliuoja augalą hormonais ir  tam tikru metu nukerpa dalį žiedynstiebio leisdami susiformuoti tik vienam pumpurui – vienam žiedui. Kito žydėjimo metu falenopsis  pasipuoš įprasta žiedų kaskada.
  9. falenopsiai puikiai auga žemėje ar įprastoje durpėje. Netiesa. Kaip minėjome straipsnio pradžioje, tai epifitinės orchidėjos, todėl šaknų sistemai būtina suteikti pakankamą oro cirkuliaciją. Vien jų gebėjimas augti įsitvėrus medžio kamieno ar šakos, pasako, jog „gimęs skraidyti – žeme neroposi“.
  10. falenopsį galima auginti vazonėlyje be skylių. Ne visai tiesa. Nors kai kurie bando šį metodą, sėkmė aplanko ne kiekvieną, didelė rizika puviniams, grybiniams ar bakteriniams susirgimams. Šaknims būtina gera oro cirkuliacija ir tinkamas liejamo vandens pasišalinimas.

Ir nors šiandien teorijų apie falenopsių priežiūrą netrūksta, o patarimais intensyviai dalinamasi internete, tačiau visuomet verta atkreipti dėmesį į natūralioje aplinkoje augančių orchidėjų poreikius, ypatumus ir sąlygas. Hibridai iš esmės pritaikyti gyventi mūsų namuose, tačiau norint džiaugtis ilgalaike draugyste, svarbu nepasiklysti patarimų labirintuose  ir socialinėse medijose skleidžiamą informaciją vertinti kritiškai bei tikrinti kituose šaltiniuose.