Apie žiedstiebius populiariai: ką daryti norint sulaukti kambarinių augalų (orchidėjų) žiedų


Išklausėte ne vieno patarimo, ką reikia daryti ir ko nedaryti norint turėti sveiką ir stiprų augalą, nes būtent iš tokio yra didžiausia tikimybė sulaukti žiedų.

  • Prieš pamatydami gražius orchidėjos žiedus, visų pirma išvysite besiformuojantį žiedstiebį, kuris apibūdinamas kaip neišsišakojęs stiebas arba jo šakelė, ant kurio išauga žiedai, kartais ir lapai, o paprastai kalbant – stiebą, ant kurio formuojasi žiedai.

Tad kokių pagrindinių sąlygų žydėjimui reikia?

  • 1 sąlyga- sveikas, suaugęs augalas (Kad Jūsų turimas augalas suaugęs, galite būti garantuoti tuo atveju, jei pirkote jau žydintį arba jei įsigyjote suaugusio, jau žydėjusio, augalo nemažą dalį po jo skirstymo. Visais kitais atvejais žydėjimo laiką galima tik nuspėti.
  • Ne mažiau svarbios tinkamos aplinkos sąlygos. Pagrindinės, į kurias reikia atsižvelgti renkantis bei auginant orchidėją yra temperatūra, aplinkos drėgnis, apšvietimas bei laistymo ir poilsio režimas. Hibridinės orchidėjos prie Jūsų turimų sąlygų prisitaikys lengviau, o kai kurios rūšinės orchidėjos gali ir niekada nepražysti, todėl svarbu renkantis augalą pasidomėti, kokiomis sąlygomis jis auga gamtoje.
  • Tręšimas – tai nėra privaloma sąlyga, tačiau kai kurios orchidėjos (Vandos, Cimbidžiai) be tręšimo pražysta sunkiau, dažnai mažesniais žiedais ir negausiais žiedynais.

Orchidėjų rūšių yra labai daug, natūralu, kad skiriasi ir žiedstiebio struktūra.

Pagrindiniai žiedstiebių tipai yra:

  • Varpa (spike)- augalų žiedynas, kurio žiedai bekočiai, tarsi prisegti prie žiedstiebio.
  • Kekė (Raceme) – augalų žiedynas, ant kurio išsidėstę pavieniai žiedai su koteliais. (Cimbidis, falenopsis, oncidium);
  • Šluotelė (Panicle) – sudėtinis žiedynas, kurį sudaro ant pagrindinės ašies išsidėstę žiedai ar paprasti žiedynai (falenopsis, dendrobium); – paaiškinti, kodėl falenopsis prie kekės ir šluotelės.
  • Skėtis (umbel) – žiedynas, kurio žiedynkočio viršūnėje išauga daug ilgakočių žiedų. (Epidendrum radicans)
  • Graižas (corymb) – augalo žiedynas, kurio smulkūs bekočiai žiedai prisitvirtinę prie išsiplėtusios plokščios, įdubusios ar kūgiškos žiedyno ašies viršūnės. Dydis labai įvairus: nuo kelių milimetrų iki kelių dešimčių centimetrų.( Epidendrum brachycorymbosum)

Priklausomai nuo orchidėjos rūšies, žiedstiebis gali pasirodyti iš skirtingų augalo vietų:

Raibuolei – iš suaugusios skrotelės vidurio, falenopsio ir vandos žiedstiebis pasirodo iš tarpulapio. (Dažniausiai virš lapo, iš kurio pažasties lenda žiedstiebis, dar yra trys kiti lapai), dendrobium – ant pačio augalo stiebo.

Laelia, katlėja, epidendrum – iš stiebo viršaus, iš subrandintų vokelių, kartais ir be jų.

Oncidium , Miltonia, Coelogyne, Didelei daliai bulbophyllum – iš gumbo apačios.

Bulbophyllum, … iš šakniastiebio.

Aišku, iš augalo tikimės kuo daugiau žiedstiebių, tad kas įtakoja jų skaičiu?

  • Kuo didesnis augalas, tuo daugiau žiedstiebių galima tikėtis. Iš vieno gumbo dažniausiai būna vienas, retesniais atvejais – du žiedstiebiai. Daugiau bulvių-daugiau auginių- daugiau žiedstiebių.
  • Tinkamos aplinkos sąlygos
  • Augalo tėvai ir jo „genai“.

Taigi, pamatėm naują „Darinį“, lanai įdomu kas ten? Kaip atskirti?

Falenopsio žiedstiebį galima sumaišyti su šaknimi, tuo labiau pačioje pradžioje, kai abu būna žali, tačiau:

  • Šaknis retai auga iš lapo pažasties, dažniau atsiranda kitose vietose;
  • Šaknies galiukas bukesnis, o vos paaugus pilkėja;
  • Žiedstiebis turi briaunelę arba smail galiuk vos išlindęs;
  • Vos paaugęs žiedstiebis pradeda nariuotis.

Vandos šaknis dažnai lenda apatinėje augalo dalyje, o žiedstiebis – vidurinėje ar viršutinėje. Žiedstiebio galiukas storėja.

Bulbophyllum žiedstiebis pradžioje nesiskiria, tačiau ilgus šakniastiebius turinčių bulbophyllum auginys auga 90 laipsnių kampu nuo bulvės,o  žiedstiebis į viršų. Masevalija žiedstiebį gali išauginti iš kiekvieno lapelio, o auginys iš žemės, tad iškart aišku kada žydės.

Daugumos orchidėjų šaknys kreipiasi žemyn, o žiedstiebiai – į viršų.

Katlėja grupės orchidėjos žiedstiebį augina iš vokelio, tad jei jau pradėjo aukti, tai garantija, kad žiedas, o ne auginys.

Labai sunku atskirti cimbidžio, bulbophyllum, kurio bulvės auga glaudžiai, kai kurių gumbinių.

Nesunkiai masdevalijų, falenopsių, katlėjų.

Labai įdomu stebėti raibuolės žiedstiebį – lapas iškart skylęs, o žiedstiebis ne… kurie neturi apvalkalo, matosi, kad pūkuoti, kai kurie auga kartu su lapu….

Kiek žiedų formuojasi? Vėlgi priklauso nuo augalo rūšies – anselia apie 50, brasia apie 8-13 ant vieno žiedstiebio, falenopsis rūšinis vienu metu gali žydėti tik vienas žiedas, o kai kurių ir arti 100. raibuolių po vieną ar po keletą skleistis paeiliui.

Žiedstiebio formavimosi trukmė priklauso nuo aplinkos temperatūros, šviesos. Orchidariume ar vasarą, kai šilta ir dienos ilgos, formuosis greičiau, kai vėsiau – lėčiau. Patyrę augintojai šias sąlygas kaitalioja norėdami paankstinti ar pavėlinti žydėjimo laiką.

Tie patys augintojai kai kuriais atvejais visai nesidžiaugia išvydę žiedstiebį ir jį nukerpa. Nustebsite kodėl? Yra keletas svarbių priežasčių:

  • Tiek augalas, tiek žmogus užprogramuotas išlikti bet kokia kaina. Jei silpnas augalas „jaučia“ kad žus, paskutines jėgas sutelkia žydėjimui, sėklų išbarstymui, o tuo pačiu ir pasidauginimui.
  • Kai šaknų sistema silpna ar besiruošiantis žydėti pradėjo pūti, užpuolė kenkėjai ir pažeidė augalą
  • Norint, kad prisiaugintų „masės“.

Paskutinis punktas tikriausiai nėra jums aktualus, tačiau noriu pabrėžti, kad leisdami žydėti silpnam augalui didelė tikimybė, kad žiedus matote paskutinį kartą ir žymiai sumažinate galimybę jį išgelbėti.

Vis dėl to, jei nėra priežasties neleisti augalui žydėti, ką daryti su žiedstiebiu? Leisti kristi laisvai, pririšti?

Prekybininkai žiedstiebius riša prie pagaliukų, taip orchidėja tampa kompaktiškesnė, daugiau telpa į padėklus, taip augina ir kai kurie kiti.

Tačiau gamtoje jų niekas neriša, žiedstiebiai krenta natūraliai. Namų slygomis nemažas augalas su laisvai krintančiais stiebais užima daugiau vietos, lengviau virsta iš vazonėlių, ypač jei jie lengvi plastikiniai, bet atrodo natūraliau.

Jei jums gražiau pririšti –riškite, jei leisite kristi- pagirsiu, nes ir man taip gražiau. Aš rišu tik tuo atveju, jei matau, kad neparemtas nuluš.

Kaip kirpti jau nužydėjusi?

Falenopsio – maždaug vienas centimetras virš miegančios akutės arba kitaip – narelio, bulvinių –visiškai, nes jie niekad nebežydės, raibuolės, jei ji vienažiedę – visiškai, jei daugiažiedė- kol pats nepradės džiūti.

Masdevalijų nekerpu, nes nelabai ir matosi, katlėjų visiškai. Yra orchidėjų, urių žiedstiebion egalima kirpti…

Falenopsio – Jei pradeda džiūti, kirpti visiškai, jei lieka žalias -maždaug vienas centimetras virš miegančios akutės arba kitaip – narelio, arba visiškai.

Dažnai iškyla klausimas kirpti ar palikti? Aš kerpu, nes negražu bet kaip išsilankstę žiedstiebiai, keikių sulaukti neplanuoju.

Dažnai iš miegančios akutės atšaka išleidžia greičiau nei naują žiedstiebį, tačiau žiedai būna mažesni ir jų mažiau.

Iš miegančios akutės gali pasirodyti lapeliai, o kiek vėliau ir šaknelės- tai keikis, mažas augaliukas, kurį bus galima sodinti kaip atskirą augalą, kai sulauksite bent trijų šaknelių, ne trumpesnių nei 5 cm. (kas keikius augina???)

Ilgiausias trumpiausias ziedstiebis, idomybes apie ziedstiebius. Gal kitu spalvu yra? Ilgiausiai augina ziedstiebius, greitai prazysta,

Todėl pasistenkim suteikti kuo geresnes sąlygas savo orchidėjoms, kad jos džiugintų ne tik sveikais lapais, bet ir kvapniais, įvairių spalvų ir formų žiedais.