Asmeninių palangių istorijos


Masdevallia mendozae, natūraliai auganti Ekvadore, o esant palankioms sąlygoms galinti žydėti ir visus metus.
Nors šios rūšies atstovės geriausiai jaučiasi vėsumoje, anot praktikų, jos yra vienos geriausiai vasaros karščius išgyvenančios masdevalijos, o taip pat nežūsta ilgiau nepalaistytos.

Masdevallia eqcuisita. Daugiažiedė, turinti kvapą – sako, svylančių padangų, bet man silpnai kvepia guma,  žiedo vidus padengtas plaukeliais, o violetiškai tamsiai rožinis viduriukas sudaro kontrastą su baltais apvadais.
Ši orchidėja jau neatleis sausros, o ir vasarą nelaiminga, kai labai karšta.

Masdevallia chaparensis – pakankamai lepi tuo, kad natūraliai auga Bolivijos aukštikalnėse (2km ir aukščiau), tad sunkiai išgyvena vasaros karščius. Ši orchidėja išskirtinė leopardiškai taškuotu žiedu, kaip reta kuri kita jų atstovė.

Masdevallia andreettana dėmesį atkreipia pienišku baltumu ir plaukeliais žiedo viduje. Taip ir žydi žiedelis po žiedelio, o žydėjimas gali tęstis ir metus, jeigu sąlygos tinkamos. Pakenčia ir vasaros karščius, jeigu jie labai ilgai neužtrunka.

Dar viena balta, tačiau struktūriškai visai skirtingu žiedu bei kelis kart didesniu, o dar ir kvepianti masdevalija natūraliomis sąlygomis randama Bolivijos regione, ūkanotuose miškuose aukštikalnėse. Tačiau išskirtinė tuo, kad lietuviškomis sąlygomis pakankamai atspari tiek vasaros šilumai, tiek žiemos šalčiams, tiek sausesniam aplinkos orui. Kasmet apdovanoja keletu žiedų, kurie skleidžiasi vienu metu.

O atskirai dėmesio vertas pakankamai lengvai žydintis lietuviškos kilmės masdevalijos hibridas Masdevallia andreettae x floribunda. Žiedelis – pastelinių spalvų, išmargintas taškeliais viduje jo.